Slechts twee secundaire scholen in Vlaanderen leiden op voor een technische job in de haven; GTI Beveren is daar één van. De vraag van de Antwerpse haven is enorm groot. Vanaf volgend schooljaar wordt de richting een duaal traject.
Directeur Karen Braem en leerkracht elektriciteit Ellen De Roeck vertellen hoe de richting groeide: “In 2004 kwam er een vraag uit de haven omdat er een gebrek was aan gekwalificeerde profielen. Onze school ligt vlakbij en met een team van geëngageerde leerkrachten gingen we daar graag op in. Sinds 2007-2008 bieden we de richting aan als 7de jaar TSO (Se-n-se). Er was meteen belangstelling, elk jaar tellen we 10 à 20 leerlingen. Zij zijn intrinsiek gemotiveerd en ze weten dat ze sowieso werk vinden.”
De sterkte van de richting en van de uitstroom hangt samen met de goede samenwerking met de haven. Leerkracht Ellen en haar collega’s steken veel tijd in contacten met een tiental havenbedrijven en stagebezoeken.
“Twee keer per schooljaar is er een stage van een maand in een bedrijf. Daarnaast zijn er seminarie-uren voor het werken met een vorklift en het hijsen van lasten. Dat doen we in de bedrijven zelf, want de grote kranen die ze daarvoor nodig hebben, hebben we niet op school. Er is meer vraag dan aanbod. En net daarom willen we fair samenwerken met iedereen en onze leerlingen de kans bieden om met verschillende bedrijven kennis te maken. Op een bedrijfsbezoek gaf een bedrijf aan dat het 17 werknemers zoekt, dat is dus bijna de hele klas. Zo’n bedrijf is bereid om via een hoger loon al die leerlingen naar zich toe te trekken. Maar wij blijven als school een brede en kwaliteitsvolle opleiding aanbieden. Wij scholen geen werknemers, wij scholen onze leerlingen om gekwalificeerd naar de werkvloer te trekken.”
Van een zevende jaar haventechnieken vormt de school de richting nu om naar een duaal traject ‘polyvalent technieker havenvoertuigen’. Bij duaal leren gaan de leerlingen drie of vier dagen werken in een bedrijf en zijn ze de overige dagen op school. Het team van GTI Beveren schrijft nu het leerplan, in samenwerking met OVSG, en werkt de lessentabellen uit. De voordelen van duaal? “De machinerie op de bedrijven is uitgebreid en up-to-date, dat kunnen wij als school niet aanbieden. De leerlingen krijgen een beperkt loon én ze behalen nog een diploma, dat spreekt aan. Ze weten dat de havenbedrijven dit belangrijk vinden. Bovendien kunnen hun ouders het groeipakket behouden. Deze leerlingen zijn klaar om te gaan werken maar gemotiveerd om dit extra diploma te behalen en daar speelt duaal onderwijs uitstekend op in.”