03/04/2025

Unieke richting: Dentaaltechnieken in Brussel

Heb je al eens een kroon, tandprothese of vals gebit nodig gehad? Dan is de kans groot dat een oud-leerling van Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck in Brussel dit heeft gemaakt. Het aantal secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel waar je je kan specialiseren in tandtechnieken, kan je op één hand tellen.

Unieke richting Dentaaltechnieken Brussel

Vanaf de derde graad kunnen leerlingen in de dubbele finaliteit kiezen voor Dentaaltechnieken. Wie dat wil, kan zich verder specialiseren in een zevende jaar. In de opleiding gaat heel wat aandacht naar de praktijk. De studierichting is dan ook sterk gericht op directe tewerkstelling. 

Wanneer we Laurent Neyens, directeur van Hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck, vragen hoelang zijn school deze richting al aanbiedt, moet hij ons het exacte antwoord schuldig blijven. Hier hangen foto’s met leerlingen tandtechnieken uit de jaren 70 en 80, nog voor ik geboren was. Deze richting heeft dus al een lange geschiedenis op onze school. Het leerlingenaantal heeft een dipje gehad, vooral omdat het bestaan van deze richting niet overal gekend was. Onze praktijkleerkrachten zijn dan meer reclame gaan maken, ook in de Vlaamse rand, waardoor onze klassen voor het tweede jaar op rij volzet zijn.” 

De heropleving van de richting komt goed op tijd want over werkzekerheid hoeven de leerlingen zich geen zorgen te maken. Tandtechnicus is een knelpuntberoep, met een hoge gemiddelde leeftijd. Kansen genoeg dus, maar de investeringskost om zelf een praktijk op te starten schrikt soms wel af. Nieuwe technologieën zoals 3D-printers zijn niet goedkoop, en er is concurrentie vanuit China, al is die kwaliteit wel een pak lager. Veel leerlingen gaan dus een tijdje in loondienst werken, vaak is dat in het atelier van een oud-leerling, en sparen geld om zelf een praktijk op te starten.” 

Patrick Becart geeft al vier jaar les in de richting en was in 2023 nog genomineerd voor Leraar van het jaar. Hij is zelf ook oud-leerling: Ik heb twintig jaar als tandtechnicus gewerkt, maar een gegeven moment zocht ik een nieuwe uitdaging. Mijn oog viel op het onderwijs, maar er zijn maar drie scholen die het vak tandtechniek aanbieden. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik aan de slag kon in de school waar ik zelf mijn opleiding kreeg. Ik heb nog geen seconde spijt van mijn keuze. Er wordt wel eens gezegd dat lesgeven in Brussel uitdagend is, en dat klopt ook. Door de taalachterstand bij sommige leerlingen moet je creatiever zijn. Desondanks krijgen ze de leerstof toch goed onder de knie. Ik vind het heel aangenaam om aan Brusselse jongeren les te geven.”