27/03/2025

Onderwijsstad Deinze krijgt er gemeentelijk onderwijs bij

Nathalie Lambrecht kon in Deinze al proeven van het schepenambt omdat ze eind 2023 toetrad tot het college. Maar nu gaat ze er volop voor. Onder haar nieuwe bevoegdheden heeft deze jongste schepen van de stad ook onderwijs. Alle jongeren verdienen kansen, opnieuw en opnieuw’, is haar motto. Jongeren laat je niet los.’

Nathalie Lambrecht, schepen in Deinze, staat rechtop aan een balkon met uitzicht over een rivier.
Nathalie Lambrecht, jongste schepen in Deinze: We willen inclusief onderwijs aanbieden. Alle kinderen en jongeren moeten zo goed mogelijk voorbereid worden op hun latere leven.”

Deinze is een echte onderwijsstad, maar had tot nu toe geen gemeentelijk leerplichtonderwijs. Door de fusie met Nevele kreeg de stad er twee gemeentescholen bij. 

Hoe zien jullie de plek van dat gemeentelijk onderwijs in het geheel?

Nathalie Lambrecht: Meer dan 8000 leerlingen gaan in Deinze naar school. Met een 25-tal lagere scholen, 6 secundaire scholen en met de kunstacademie KADE hebben we een stevig aanbod. Door de fusie met Nevele komen daar nu twee gemeentescholen bij. Voor mij vertaalt zich dat vooral in een breed aanbod. Als stadsbestuur zijn we daar trots op. De onderwijsaanbieders kunnen vanuit hun eigen pedagogisch project hun onderwijs vormgeven. En ouders kiezen welke vorm van onderwijs aansluit bij de opvoeding die ze willen geven aan hun kinderen. Er zijn kleine dorpsscholen en meer stedelijke scholen. We hebben basisscholen die naast een woonzorgcentrum liggen en intergenerationeel werken, scholen die focussen op natuur, methodescholen … In de gemeentescholen leggen we als bestuur onze eigen accenten. Zij zijn onze voelsprieten: wat leeft er in de stad, denk bijvoorbeeld aan de lege brooddozen. Zij helpen ons om maatschappelijke noden te detecteren.” 

Hoe nieuw was het voor Deinze om inrichter te zijn?

Nathalie Lambrecht: Stad Deinze was al inrichter van de academie, het was ons niet onbekend. De gemeentelijke basisscholen hebben sterke directies, we werken goed met hen samen en leggen daarbovenop eigen accenten. Zo willen we werken met immersie-onderwijs of extra inzetten op leesvaardigheid.” 

Op welke manier verhoudt het onderwijsbeleid zich tot het flankerend onderwijsbeleid? 

Nathalie Lambrecht: Doordat we een onderwijsstad zijn, hebben we heel wat structureel overleg. Onze onderwijsraad werkt aan het creëren van een netwerk tussen de verschillende scholen, over de netten heen. Daarnaast is er onze dienst onderwijs die de link legt tussen de verschillende beleidsdomeinen. Denk maar aan zwemmen: als het niveau van het zwemmen achteruitgaat, zal onze sportdienst actie ondernemen. Ook mobiliteit – hoe geraken kinderen veilig op school – vinden we belangrijk. Wat cultuur betreft, werken we samen met het Leietheater. Op e-inclusie zetten we in en dat trekken we door naar het onderwijs. Als een school ziet dat leerlingen geen toegang hebben tot internet, dan bekijken we wat we daar als stadsbestuur aan kunnen doen. Verder is er het platform jeugd- en scholen’ waarin de scholen, de CLB’s, de jeugdopbouwwerkers, de dienst jeugd en ikzelf zetelen. Daar pakken we uitdagingen aan die ons allen aanbelangen, zoals bijvoorbeeld spijbelen. Via het project Woest onderzoeken we welke problemen hierachter schuilgaan. In wekelijkse begeleidingen komen de jongeren samen; we leren hen samenwerken, beslissingen nemen, een budget delen enz. De resultaten tonen aan dat deze jongeren terug meer gemotiveerd naar school gaan en dat ze significant betere schoolresultaten halen. Ik ben er zelf van overtuigd dat je jongeren nooit mag loslaten. We willen hen steeds opnieuw kansen geven. In Vlaanderen heerst nu een meer bestraffende aanpak maar wij kiezen voluit voor een waarderende cultuur in ons jeugdopbouwwerk en in het onderwijs. We willen alle jongeren, ook als ze worstelen, voorbereiden op hun latere leven.” 

Jullie hebben een grote Kunstacademie KADE in een prachtig gebouw met filialen van Kruisem tot De Pinte. Hoe belangrijk is het DKO voor Deinze? 

Nathalie Lambrecht: Op dat prachtige gebouw zijn we heel trots, het trekt een stijgend aantal leerlingen aan. Maar meer nog dan dat, vinden we het belangrijk dat het kunstonderwijs zich in de stad verspreidt. Zo werkt KADE bijvoorbeeld samen met de cultuurdienst, voor het project mei 1940 over de oorlogsmisdaden in Vinkt. Ook met de jeugddienst werkt KADE nauw samen, recent nog aan een project waarin we aan jongeren vroegen waar ze van dromen. Door samen te werken met de scholen, probeert KADE jongeren uit kwetsbare thuissituaties naar de academie te leiden. En in het kader van ons lokaal mondiaal beleid is KADE mee op inleefreis naar Senegal gegaan. De Kunstacademie komt dus echt buiten de muren, dat is ook een van de redenen van het succes. Als bestuur investeren we graag in de verdere uitbouw. Want voor jongeren blijft kunstonderwijs cruciaal. Het is in een complexe wereld niet altijd eenvoudig om je te uiten, de verschillende kunstvormen kunnen daarbij helpen.” 

Deinze wil een echt inclusieve stad worden. Hoe zien jullie dat?

Nathalie Lambrecht: Het is onze ambitie om een inclusieve stad te worden en inclusief onderwijs aan te bieden. Ongeacht beperkingen of leerproblemen moet elk kind de beste kansen krijgen. We willen onze leerkrachten daarbij ondersteunen én de overgang tussen buitengewoon en gewoon onderwijs vlotter laten verlopen. De gemeenteschool in Nevele krijgt een nieuwbouw, dat moet een brede school worden die we maximaal kunnen benutten. Er loopt nu een participatief traject. We willen van bij het bouwplan rekening houden met het inclusieve karakter. Een ander aspect is het belang van Nederlands in een diverser wordende stad. Zo geven we als stad ruimte aan lessen Nederlands voor anderstaligen en organiseert de dienst samenleven buddysystemen met oefenkansen voor Nederlands.” 

Wat wil je zeker gerealiseerd zien in de komende zes jaar?

Nathalie Lambrecht: Ten eerste onze nieuwe school in Nevele uitbouwen tot een brede school. Daarnaast ook het beroep van leerkrachten zo veel mogelijk opwaarderen en aantrekkelijker maken. En ten slotte oplossingen bieden voor de toenemende diversiteit. Hiervoor zijn we een project met brugfiguren aan het opstarten.” 

Veel succes!