Nieuw Secundair onderwijs

Projectmatig werken aan onderzoekscompetenties - GIP of OC herdacht

In de opleiding leer je een geïntegreerde proef (GIP) of de onderzoekscompetentie (OC) van je leerlingen aanvullen met duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Je herdenkt ze aan de hand van de beginselen van projectmanagement.

Deze opleidingsdag is de ideale start om jouw leerlingen probleemoplossend te leren denken (design thinking). Je ontdekt zelf ook al het materiaal, dat speciaal voor jouw leerlingen van de tweede en derde graad werd ontwikkeld.

Over de opleiding

Deze opleiding ondersteunt en verbreedt het duurzame karakter van een GIP of OC. Hoe kan dit werkstuk gekoppeld worden aan duurzame ontwikkelingsdoelen? Hoe kan je het voorbereiden via een projectplan of mijlpalenplan? Hoe wordt de groepsdynamiek verbeterd? 

Een geïntegreerde proef (GIP, niet meer verplicht) kan in het laatste jaar van een studierichting, in de dubbele finaliteit of in de arbeidsmarktgerichte finaliteit, deel uitmaken van het examenprogramma. Beroepsvaardigheden, algemene vaardigheden en communicatievaardigheden komen projectmatig evenredig aan bod.

Een onderzoekscompetentie (OC) gaat over leren onderzoeken. De leerlingen leren zich oriënteren op een onderzoeksprobleem door gericht informatie te verzamelen, te ordenen en te bewerken. Ze bereiden een onderzoeksopdracht voor, voeren die uit en evalueren hun onderzoek. Ze rapporteren de onderzoeksresultaten en -conclusies (met een rapport of presentatie) en vergelijken ze met andere standpunten.

In deze opleiding verneem je hoe je samenwerking bij groepsopdrachten ondersteunt. Je krijgt inzicht in planning en ontwerpfases, je faciliteert prototyping en je biedt je leerlingen kansen om hun communicatievaardigheden te verbeteren.

Voor wie

Leraren uit de tweede en derde graad secundair die de GIP of OC ondersteunen en begeleiden. Met de aangereikte handvatten kan je als voorbereiding al in het vijfde jaar starten.

Programma

Dagdeel 1

  • Introductie: principes, waarden, design thinking
  • Workshop SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelen)
  • Lean Startup
  • Testen in het veld
  • Analyse
  • Blauwdruk
  • Teams

Dagdeel 2

  • Van storyboard naar prototype
  • Project- en mijlpalenplan
  • Projectmanagement
  • Storytelling
  • Pitch
  • Slot

Prijsinformatie

De gefactureerde prijs is de prijs berekend op basis van het aantal effectieve deelnemers tijdens de sessie en kan verschillen van de prijs bij aanvraag. De deelnemersregistratie gebeurt door middel van het scannen van een QR-code door de aanwezige deelnemers en wordt gecontroleerd door de lesgever.

Prijs voor leden Prijs voor niet-leden Sessietijd Cursuscode
Team tot en met 20 deelnemers 1290 euro 1419 euro 6 uur SPRO B1
Vanaf de 21ste deelnemer 60 euro per extra deelnemer 66 euro per extra deelnemer 6 uur SPRO B1

Inschrijven

Je kan momenteel geen teamvormingen meer aanvragen voor 2024-2025. Registreer je hieronder op onze wachtlijst en we brengen jou als eerste op de hoogte van het aanbod voor 2025-2026. Heb je toch een dringende aanvraag? Gebruik ons contactformulier.

Wachtlijst

Bedankt voor je interesse. Deze vorming is helaas volzet voor het huidige schooljaar, of is al achter de rug. We werken momenteel volop aan het vormingsaanbod voor het nieuwe schooljaar. Als je je gegevens achterlaat, contacteren we je zodra dit vaststaat zodat je snel kan inschrijven.

Praktisch

Teamvorming
Bij jou op school tijdens een pedagogische studiedag

Heb je een vraag?

Greet Guldemont
02 506 50 99

Verdiep je verder