Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kinderen een schooljaar lang een leraar voor de klas hebben. Leerlingen hebben recht op kwaliteitsvol onderwijs. Daarom ondersteunt OVSG de actie op 27 maart van het Brusselse onderwijs en hun scholen. Zij vragen dringend maatregelen tegen het lerarentekort.
Het tekort aan leraren speelt alle Vlaamse scholen, centra en academies parten. In de steden, en bij uitstek in Brussel, is de situatie nog urgenter. Als er geen of te weinig leraren zijn, dreigen bepaalde klassen of afdelingen te moeten sluiten. Al twee schooljaren na elkaar deed OVSG een bevraging naar het lerarentekort tegen 1 september. Telkens bleek dat directies tot 37% van de vacatures niet konden invullen. In Brussel komt daar nog de specifieke context bij: veel leerkrachten wonen in Vlaanderen en komen werken in Brussel. Als ze dan een job dichtbij huis krijgen aangeboden, verkiezen ze dat. Ondanks de oplossingsgerichte aanpak bij het invullen van vacatures, loopt het tekort in Brussel op.
De maatregelen die OVSG voorstelt om het lerarentekort te counteren in het Memorandum 2024, komen ook Brussel en de andere centrumsteden ten goede.
Walentina Cools, algemeen directeur OVSG: “Het onderwijs in Brussel is al zeer creatief geweest om oplossingen uit te dokteren. Zo hebben ze intensief werk gemaakt van het aantrekken en opleiden van onderwijsassistenten en zij-instromers. Maar dat volstaat niet langer. De maatregelen die nu worden voorgesteld, ondersteunen we: een bonus voor Brussel en andere centrumsteden, de middelen maximaal ontkleuren, flexibiliteit bij het organiseren van onderwijs, wat al in verschillende proeftuinen is uitgeprobeerd. Ook pleiten we ervoor dat de ontslagregeling voor leerkrachten wordt aangepast. Het klopt niet dat een leerkracht binnen de 5 tot 10 werkdagen verdwijnt omdat er op een andere plek een beter jobaanbod is. Alle leerlingen hebben recht op een leraar voor de klas. Dat is de basis van onderwijskwaliteit.”