Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de Vlaamse industrie en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs. Binnen het Vlaams industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.
Het plan omvat diverse initiatieven om de aansluiting tussen onderwijs en industrie te verbeteren. Zowel bedrijven als onderwijsverstrekkers komen met concrete engagementen. Enkele voorbeelden uit de meer dan 20 doelstellingen en engagementen:
“Met dit actieplan neemt ieder zijn rol op, en bieden we leerlingen in praktijkgerichte opleidingen de beste voorbereiding op een boeiende loopbaan.Tezelfdertijd maken we de opleidingen aantrekkelijk voor de toekomstige generaties”, zeggen onderwijsverstrekkers Katholiek Onderwijs Vlaanderen, OVSG, GO!, Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, en OKO. “Zo zetten we samen onze schouders onder kwaliteitsvol praktijkgericht onderwijs.”
“Bedrijven hebben de komende jaren enorm veel nieuw talent nodig. We willen niet alleen de instroom van jongeren vergroten naar beloftevolle richtingen waarin enorm veel werk te vinden is, maar ook bijdragen aan een innovatieve en sterke Vlaamse economie. Onze bedrijven gaan daarin nog meer hun engagement opnemen en zo het verschil maken. Dit is de start van een langdurig partnerschap, we zullen structureel in overleg blijven gaan en onze plannen en acties bijsturen waar nodig”, aldus industriepartners Agoria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen (chemie & life sciences), Fedustria (textiel, hout- & meubel), Fevia Vlaanderen (voeding & dranken) en VOKA.
De industrie- en onderwijspartners vragen de minister van Onderwijs nu om rond de vijf thema’s in het plan toekomstig beleid uit te stippelen.
Het plan is uitgewerkt door, voor de industrie: Agoria Vlaanderen, Essenscia , Fedustria, Fevia en VOKA en voor onderwijs: Katholiek Onderwijs Vlaanderen, OVSG, GO! en OKO.