26/06/2024

Beslissing klassenraad aanvechten? Directies verkiezen dialoog

Uit een steekproef bij twintig secundaire scholen blijkt dat ouders die het B- of C-attest van hun kinderen juridisch aanvechten, meestal van een kale reis terugkeren. Klassenraden gaan hier dan ook zorgvuldig en bewust mee om, zo blijkt uit getuigenissen van onze directies. Stedelijk en gemeentelijk onderwijs zet in op een constructieve dialoog tussen leerkrachten en ouders.

Een ouder die het niet eens is met een B- of C-attest, moet eerst een gesprek met de directie vragen. Die kan dan beslissen om de klassenraad opnieuw samen te roepen. Als de ouder het dan nog steeds niet eens is, kan die beroep aantekenen bij een beroepscommissie. Als het resultaat daar nog steeds niet bevredigend is, kan de ouder naar de Raad van State gaan. Dit laatste komt zelden voor. 

Walentina Cools, algemeen directeur van OVSG: Uit onze vele gesprekken met directies en deze steekproef blijkt dat klassenraden zorgvuldig en professioneel te werk gaan. Scholen zetten ook tijdens het schooljaar al in op begeleiding, remediëring en dialoog met ouders. Een attest op het einde van het schooljaar komt dan niet meer als een verrassing. Tegelijk zijn onze klassenraden empathisch en hebben ze oor voor nieuwe argumenten na een gesprek met de directie. Vertrouwen in directies en leerkrachten is dan ook niet toevallig de rode draad in ons memorandum voor de nieuwe Vlaamse regering.” 

Emotionele gesprekken

Wanneer een ouder of meerderjarige leerling het niet eens is met de klassenraad, kan die een gesprek met de directie aanvragen. Uit onze steekproef bij 20 scholen blijkt dat elke directeur in de afgelopen jaren al eens zo’n gesprek voerde. 

Dat zijn emotionele gesprekken: medische problemen, familieproblemen … Vaak vertellen leerlingen zaken die ze nooit eerder aan een leraar vertelden. Dat kruipt onder je huid,” vertelt de directeur van een Brusselse school ons hierover. Als in zo’n gesprek nieuwe informatie opduikt, kan een directeur beslissen om de klassenraad terug samen te roepen. Het gebeurt dan wel eens dat een klassenraad beslist om een leerling een extra kans te geven, meestal via een uitgestelde proef of taak. 

Mythes ontkracht

Als een ouder ervoor kiest om na het gesprek met de directie alsnog beroep aan te tekenen, is het een veelgehoorde mythe dat dit meestal leidt tot een aanpassing van het attest. Uit onze steekproef blijkt dat 70% van de scholen de afgelopen drie jaar geen enkel attest moest herzien. Bij scholen die ongelijk kregen van de beroepscommissie, gaat het vaak om uitzonderlijke situaties waarbij doorgaans een extra proef wordt gegeven of enkel de clausulering van het attest wordt aangepast.

Sinds 2023 is het vermoeden van deskundigheid van de klassenraad verankerd in een Vlaams decreet. Dit betekent dat de klassenraad of een leerkracht niet moet bewijzen dat de beslissing gegrond is, maar dat de ouder of leerling moet kunnen bewijzen dat niet zo is. Schoolbesturen kunnen ook tot € 10.000 tussenkomst krijgen van de Vlaamse overheid voor gerechtskosten.