Scholengemeenschap, scholengemeenschapsinstelling en interlokale onderwijsvereniging

Samenwerken tussen onderwijsinstellingen/​schoolbesturen wordt vaak aangemoedigd en/​of gefaciliteerd door de onderwijsregelgeving. Soms is het eerder uit noodzaak. Zo kennen we de scholengemeenschappen in het leerplichtonderwijs, de vestigingsplaatsen in het deeltijds kunstonderwijs, binnenkort de leersteuncentra… Grosso modo kent het gemeentelijk onderwijs twee soorten samenwerkingsverbanden: de interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid en de interlokale onderwijsvereniging met rechtspersoonlijkheid.

Deze informatie is enkel beschikbaar voor OVSG-leden. Meld je aan om dit te raadplegen. Meer over je OVSG-account vind je hier.

Meld je aan

Samenwerken in scholengemeenschappen (SG)

De Vlaamse overheid promoot samenwerking tussen scholen. Daarom voorziet zij dat scholen samenwerkingsverbanden kunnen oprichten. Binnen deze zgn. scholengemeenschap’ maken de scholen afspraken over thema’s als zorgbeleid, personeelsbeleid, professionaliseringsbeleid, onderwijskwaliteit,…. Zij krijgen daarvoor extra subsidies van de Vlaamse overheid.

Scholengemeenschapsinstellingen (SGI)

Deze rechtspersoon heeft als enige functie de personeelsleden die voor de scholengemeenschap werken te benoemen. Het is goed dat personeelsleden die werken ter ondersteuning van de scholengemeenschap de mogelijkheid krijgen om bovenschools te worden benoemd. Een dubbele grendel verhindert dat er te veel wordt benoemd, niet meer dan 10 % van de globale samengelegde puntenenveloppe mag en gebaseerd op de situatie van 1/09/2020.

Voor de lokale besturen komt dat neer op de oprichting van een ILOV, enkel en alleen om te kunnen benoemen. De ILOV krijgt geen verdere bevoegdheid, wat toch enigszins haaks staat op het streven van de Vlaamse Regering naar vermindering van bestuurlijke versnippering. Als de decreetgever een rechtspersoon creëert, dan moet die veel ruimere bevoegdheid krijgen dan enkel een zeer beperkte benoemingsbevoegdheid. OVSG vraagt dan ook om die constructie te verruimen.

Bij netoverschrijdende scholengemeenschappen moeten er zoveel scholengemeenschapsinstellingen worden opgericht als er deelnemers van verschillende netten zijn wat de oprichting van nog meer rechtspersonen vergt.

Interlokale onderwijsvereniging (ILOV)

Een ILOV is een samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid tussen lokale besturen om gezamenlijke onderwijsdoelstellingen te realiseren

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op: 13 maart 2025.

Zit je nog met vragen?

We helpen je graag verder. Contacteer de juridische dienst voor jouw onderwijsniveau.

Contacteer onze juridische dienst