Capaciteit

Zie je ook het leerlingenaantal op jouw school groeien? Heb je problemen om alle leerlingen een stoel of lokaal te geven? Moet je geregeld inschrijvingen weigeren op basis van onvoldoende capaciteit? Dan klinkt de subsidiëring van jouw schoolgebouw op basis van de extra middelen capaciteit zeker als muziek in de oren.

Om de drie jaar loopt de capaciteitsmonitor leerplichtonderwijs. Op basis van demografische ontwikkelingen, de schoolkeuze die ouders en leerlingen maken, het voorziene aanbod, … worden door universitaire onderzoekers de toekomstige noden in kaart gebracht. Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming wil het aanbod in overeenstemming brengen met de vraag en de noden. Concreet verdeelt de Vlaamse Regering in een driejarige cyclus extra middelen om op korte termijn extra scholen te bouwen of bestaande scholen uit te breiden.

Waar gaat het concreet over?

  • De gemeente – geselecteerd op basis van een nood aan extra capaciteit zoals blijkt uit de resultaten van de capaciteitsmonitor – richt met de actieve en de potentieel nieuwe onderwijsverstrekkers een taskforce op. Het gemeentebestuur neemt het voorzitterschap waar. Elk onderwijsnet kan concrete projecten voorstellen gericht op de uitbreiding van het onderwijsaanbod. Subsidies voor extra stoeltjes’.
    Tijdens de laatste ronde capaciteit werd er gewerkt met een bovengemeentelijke taskforce waarbij één leidende gemeente het initiatief nam om de regionale taskforce voor te zitten in functie van de verdeling van de extra middelen op niveau van het secundair onderwijs.
  • Vervolgens komen alle voorstellen vanuit de bovengemeentelijke taskforce samen op de centrale taskforce (CFT). Deze tasforce toetst de voorgestelde projecten af, bewaakt de verdeling over de netten heen conform onderwijsdecreet II en doet een voorstel aan de Vlaamse Regering. Tot slot bekrachtigt de Vlaamse Regering de toewijzing van de extra middelen capaciteit.
  • Dit is meteen het spreekwoordelijke groen licht’ om je project verder uit te werken en dus klaar te maken voor aanbesteding. Je dient je dossier in bij AGION, die een laatste controle doet van de subsidievoorwaarden en vervolgens de nodige financiële middelen vastlegt voor je project.

Handig om te weten

  • Jouw dossier hoeft geen wachtlijst te doorlopen. Je kan het snel realiseren.
  • De normale procedure voor subsidiëring blijft gelden: 60 % voor secundaire scholen en 70 % voor basisscholen.
  • Voor de bepaling van de fysische norm gebruikt met de gepronostikeerde’ leerlingenaantallen. Logisch want je zet immers in op extra stoeltjes’.
  • Je dossier zal alvorens het een principieel akkoord kan bekomen bij AGION eerst een controle ondergaan in functie van die extra leerlingen op de Commissie van Deskundigen (CvD) bij AGION.
  • Afhankelijk van de noden zijn er extra middelen voor het (buitengewoon) basisonderwijs en/​of het (buitengewoon) secundair onderwijs.
  • Jouw dossier koppelen aan een bestaand regulier dossier op de wachtlijst is mogelijk. Je bespreekt dit best tijdig met onze dienst schoolgebouwen. Je toetst dan af wanneer je regulier dossier aan bod kan komen voor subsidies.
  • De centrale vertegenwoordigers van de netten, dus ook OVSG, zetelen in de centrale taskforce om het overzicht mee te behouden en de verdeling van de middelen mee op te volgen. Wij kunnen ook ondersteunen in de taskforces per onderwijszone. Breng ons tijdig op de hoogte als je een project wil lanceren.
  • Ligt jouw school niet in een regio met een capaciteitsprobleem? Dan kan je ook geen middelen bekomen voor uitbreiding.

Heb je een vraag?

Dries Naulaers
02 506 41 73
Dries Naulaers