Naar een CO2-neutrale school

Europese richtlijnen bepalen dat gebouwen in de EU energiezuiniger dienen te worden. Het streefdoel is een CO2- neutraal gebouwenpark tegen 2050. Daar komen op Vlaams niveau enkele verplichtingen uit voort. Gelukkig zijn er ook voldoende instanties die jou als schoolbestuur kunnen helpen.

Vlaanderen is als gewest bevoegd voor het opstellen van richtlijnen. In het Energiedecreet (8 mei 2009) en het Energiebesluit (19 nov 2010) werden deze vastgelegd. Het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap (VEKA) ontwerpt de richtlijnen en volgt ze ook mee op. Uit deze regelgeving vloeien heel wat verplichtingen voor schoolgebouwen voort.

  • Het EPC NR (verplicht vanaf 1 januari 2024), minstens label E vanaf 2030 = 5 % hernieuwbare energie, in 2050 label A = 100% hernieuwbare energie 
  • Laadpaalverplichting (bv vanaf 2025 bij bestaande gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen: min. 2 oplaadpunten) 
  • Zonnepanelen verplichting (30 juni 2025 voor verbruik >250MWh, 1 jan 2030 voor verbruik > 100MWh) 
  • Gebouwautomatisering en controlesystemen (verwarmingsysteem met een nominaal vermogen vanaf 290kW tegen eind 2025 verplicht jaarlijks tussentijdse meterstanden opnemen) 

Deze instanties bieden jou ondersteuning.

  • Het VEKA biedt info i.v.m. de regelgeving. Via veka@​vlaanderen.​be kan je terecht met vragen. 
  • Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) ondersteunt besturen in het realiseren van de regelgeving/​doelstellingen door het ondersteunen bij de opmaak van een vastgoedstrategie, het aanbieden van instrumenten voor analyse energiemeting, het opstellen van een masterplan energie en de uitvoering (bv het aanbieden van raamcontracten voor de aanpassing van energetische maatregelen). 
  • Het VVSG biedt ondersteuning voor besturen om de regelgeving toe te passen op lokaal niveau. 
  • Vanuit AGION kan er via een renteloze energielening op een voordelige wijze ingezet worden op de realisatie van energetische aanpassingen. 

Heb je een vraag?

Dries Naulaers
02 506 41 73
Dries Naulaers