Op 1 januari 2024 dienen alle niet-residentiële gebouwen te beschikken over een (nieuw) EPC-NR. Scholen vallen ook onder deze regelgeving.
Het EPC-NR is verplicht per gebouweenheid op te maken en uit te hangen. Vanaf 2030 dient elke school minstens label ‘E’ te halen. In 2050 zou dat dan label ‘A’ moeten zijn.
Op die manier zal het EPC-NR als kapstok dienen voor beleid inzake gebouwbeheersingssytemen, laadpalen, zonnepanelen, eventueel een gebouwenpas.
Een energiedeskundige type D is bevoegd voor het opmaken van het EPC-NR. Tot 2026 mag dit nog iemand van de eigen organisatie zijn.
Bij gemengde functies school- andere functie is de hoofdbestemming cruciaal. VEKA bepaalt.
Het EPC-NR bevat 2 indicatoren:
Het spreekt voor zich dat deze oefening heel wat geld zal kosten aan energiebesparende maatregelen: aanpassing warmteopwekker, plaatsen zonnepanelen, bemetering, isoleren gebouwschil, … . Om die reden kan er beroep gedaan worden op de renteloze energielening van AGION.
Het Vlaams energiebedrijf biedt ondersteuning aan om besturen te helpen de doelstellingen te realiseren, zoals werken met een Energieprestatiecontract (OEPC) waarbij raamcontracten met ESCO’s centraal staan.