Fietsleasing voor onderwijspersoneel

De Vlaamse overheid hecht veel belang aan duurzame mobiliteit. Meer en meer werkgevers bieden hun personeelsleden de mogelijkheid een bedrijfsfiets te leasen. De Vlaamse Regering besliste om het systeem van fietsleasing mogelijk te maken voor personeelsleden van onderwijs en keurde hiervoor een besluit goed. Vanaf nu kan de eindejaarstoelage dus omgezet worden in een fiets, als het bestuur in het systeem van fietsleasing stapt. 

Het besluit regelt onder welke voorwaarden een personeelslid de eindejaarstoelage geheel of gedeeltelijk kan omzetten in een budget voor fietsleasing. Door het derdebetalersysteem zorgen de agentschappen (AgODi en AHOVOKS) voor de uitbetaling van de eindejaarstoelage maar het is de werkgever die bij een leasingmaatschappij een contract voor het leasen van fietsen afsluit. De werkgever betaalt aan die maatschappij de bedragen die nodig zijn voor het gebruik van een leasingfiets. Noch de agentschappen, noch een andere dienst van de Vlaamse overheid komen tussen in de administratieve afhandeling van het leasingcontract. Dit is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de werkgever.

  • Als de leasingprijs lager is dan het fietsleasingbudget, wordt het saldo uitbetaald als toelage door AgODi of AHOVOKS
  • Als de leasingprijs hoger is dan het fietsleasingbudget, wordt het nog benodigde budget door het bestuur aan het personeelslid gefactureerd. 

Deze administratieve afhandeling moet door het bestuur geregeld worden. De agentschappen komen hier niet in tussen. Ook zal het wel wat administratie vragen als personeelsleden bij verschillende schoolbesturen werken, om te weten waar de fietsleasing kan worden genomen. Die vraag en nog andere, zoals wie het voorschot op de fiets zal betalen, stelde OVSG in het protocol aan de overheid.

Het besluit treedt in werking op 1 september 2024, maar in de praktijk zal de fiets ten vroegste eind 2025 geleverd worden omdat aan een eindejaarstoelage altijd een verwijzingsperiode voorafgaat. Vast benoemde personeelsleden zullen ten vroegste op 1 januari 2025 een keuze kunnen maken, tijdelijken pas op 1 januari 2026. Tegen dan moet het arbeidsreglement aangepast worden, een overeenkomst met het personeelslid worden opgesteld en een contract met een leasemaatschappij worden afgesloten. OVSG zal dit voorzien in de modellen op de website.

FAQ

  • Wanneer kan mijn gemeente starten met fietsleasing?

    In principe kan de gemeente voor het vast benoemd onderwijspersoneel starten in 2025. Tijdelijken kunnen pas instappen in 2026. Als het schoolbestuur van plan is om de fietsleasing op te starten, moeten de vast benoemde personeelsleden hun keuze om al of niet een fiets te leasen in januari doorgeven aan AGODI.

  • Waarom is er een verschil tussen tijdelijken en vast benoemden?

    Dat heeft te maken met de referteperiode voor de eindejaarspremie die wordt gebruikt voor de fietsleasing. De referentieperiode is anders voor tijdelijke dan voor vast benoemde personeelsleden. Voor vast benoemde personeelsleden (of toegelaten tot de proeftijd) en de tijdelijke personeelsleden zonder recht op uitgestelde bezoldiging loopt de referentieperiode van 1 januari tot en met 30 september van het jaar waarin je de eindejaarstoelage ontvangt. Voor tijdelijke personeelsleden met recht op uitgestelde bezoldiging, loopt de referentieperiode van 1 september van het voorgaande jaar tot en met 30 juni van het jaar waarin je de eindejaarstoelage ontvangt (schooljaar).

  • Wat als het personeelslid overgaat van tijdelijk naar vast benoemd in de loop van het schooljaar?

    De vaststelling is altijd in januari: wie dan niet vast benoemd is, kan nog niet instappen in het systeem in het lopende jaar.

  • Waarom is het de eindejaarspremie en niet gewoon het loon?

    Dat heeft fiscale oorzaken, de eindejaarspremie verandert van statuut als het personeelslid aangeeft die te willen gebruiken voor de fietsleasing.

  • Wat als ik alle personeelsleden tegelijk wil laten genieten van de fietsleasing?

    Dan moet het schoolbestuur starten in 2026.

  • Er is al fietsleasing voor het personeel in de gemeentelijke administratie, kan die uitgebreid worden naar de school?

    Dat hangt af van het contract met de maatschappij waar je de fietsleasing bij hebt afgesloten.

  • Is fietsleasing aanbieden verplicht?

    Neen. Fietsleasing is geen verplichting. Een schoolbestuur mag, maar moet de fietsleasing niet toekennen.

  • Waar is er meer uitleg te vinden?

    Voorlopig is er nog geen omzendbrief en blijven er nog wel onduidelijkheden. We proberen zoveel mogelijk uit te klaren en zullen alle antwoorden bundelen in een webinar.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op: 3 december 2024.

Zit je nog met vragen?

We helpen je graag verder. Contacteer de juridische dienst voor jouw onderwijsniveau.

Contacteer onze juridische dienst