Hoe neem je de OVSG-toets af?

Vanaf 2december 2024 kan je inschrijven voor de OVSG-toets. Daarna krijg je onmiddellijk toegang tot de toetsensite, het online platform met alle toetsen en bijhorende materialen. De OVSG-toets bestaat uit praktische proeven en pen-en papiertoetsen. De pen-en papiertoetsen worden deels digitaal afgenomen.

Naar de toetsensite

De OVSG-toets werkt met een aparte login die je krijgt als je besteld hebt. Zo krijg je toegang tot de toetsensite.

Log hier in

Praktische proeven

Elk jaar bieden we standaard een verkeersproef (fietsexamen), een proef lichamelijke opvoeding, een proef Frans spreken en een proef Frans mondelinge interactie aan. Daarnaast maken we (geïntegreerde) praktische proeven waarin verschillende leergebieden en domeinen aan bod komen. 

Meteen na je bestelling krijg je toegang tot de verkeersproef, de proef LO en de geïntegreerde proeven. Na de Paasvakantie komen de praktische proeven Frans online. Elke proef bevat duidelijke instructies, richtlijnen rond de evaluatie en ondersteunende materialen.

Voor de toets 2024 bestonden de praktische proeven uit de geïntegreerde praktische proef wetenschappen en techniek – wiskunde meten – Nederlands spreken en de geïntegreerde praktische proef muzische vorming en ICT.

Hieronder vind je enkele prachtige foto’s van de praktische proef muzische vorming en ICT van de gemeentelijke basisschool De Toverlelie uit Denderleeuw. Volgens Els Vocaet, juf van het zesde leerjaar, is deze opdracht in haar zesde leerjaar vanaf nu een blijvertje!

  • Praktische proef 5
  • Praktische proef 3
  • Praktische proef 4

Pen-en papiertoetsen

De pen-en papiertoetsen bevragen de leergebieden wiskunde, Nederlands, Frans, mens en maatschappij/​ik en de wereld en wetenschappen en techniek.

Vier van deze toetsen nemen de leerlingen digitaal af.

Het toetsenpakket wordt de laatste week van mei geleverd in de scholen en bestaat uit:

  • de werkbundels met alle toetsen (behalve de digitale toetsen)
  • een bronnenboek dat als naslagwerk dient voor sommige vragen in de toetsen
  • een instructie-en correctiebundel voor de leraren met de correctiesleutel, de bevraagde leerplandoelen en eindtermen en de puntenverdeling

De afname van de toetsen wordt gespreid over drie weken in juni. Om het dataverkeer van de digitaal afname te beheersen, maken we een spreidingsschema met tijdsblokken per provincie. Voor de pen-en papiertoetsen voorzien we een vrijblijvende programmatie. Op basis daarvan bepaalt de klassenraad de planning van de toetsen.

Bekijk de planning voor dit schooljaar
  • Afbeelding bronnenboek
  • Afbeelding instructiebundel
  • Afbeelding toets

Heb je een vraag?

Frederic Staes
02 506 50 29
Frederic Staes

Meer over dit onderwerp

OVSG toets GBS Welle
05/06/2023

Democratisch burgerschap centraal in OVSG-toets

Tussen 5 en 24 juni leggen dit jaar 27 488 leerlingen uit de zesde klas van het basisonderwijs de OVSG-toets af. Dankzij het thema​‘Jouw gemeente’ maken kin…

Lees meer

Verdiep je verder