24/06/2024

Wat verandert er in de regelgeving voor deeltijds kunstonderwijs?

Vanaf 1 september treden een aantal wijzigingen in de regelgeving in werking. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Academie Beveren

Inschrijven voor een extra opleiding

Sommige leerlingen willen meer dan één opleiding tegelijk volgen binnen hetzelfde domein. Zij betalen dan één keer inschrijvingsgeld en zijn maar voor één opleiding financierbaar. Tot nu toe kon de academie die bijkomende inschrijvingen niet weigeren als de capaciteit voor de financierbare leerlingen niet was bereikt. Vanaf 1 september kun je de inschrijving voor een tweede (of derde,…) opleiding wel weigeren als de leerling in een andere academie al is ingeschreven voor een opleiding binnen hetzelfde domein. Een bijkomende opleiding binnen dezelfde academie kun je nog steeds niet weigeren, tenzij de vastgelegde capaciteit is bereikt.

Verminderd inschrijvingsgeld

In de regelgeving is de grondslag opgenomen voor de automatische gegevensuitwisseling met onder andere de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Leerlingen die om sociale redenen aan de voorwaarden voor het verminderd inschrijvingsgeld voldoen, zullen dan automatisch dit recht verkrijgen zonder afzonderlijke attestering. Voor de academies zal dit de planlast verminderen. De formulering van bepaalde sociale categorieën is ook geactualiseerd en afgestemd op de gegevensuitwisseling. 
Momenteel is het nog onduidelijk wanneer deze automatische gegevensuitwisseling operationeel zal zijn.

Veranderen van academie

Er wordt een regeling ingeschreven voor leerlingen die in de loop van het schooljaar hun opleiding willen voortzetten in een andere academie. Veranderen van academie kan enkel als de directeur van de nieuwe’ academie hiervoor toestemming geeft en als de capaciteit van die academie toereikend is. De nieuwe academie meldt de inschrijving aan de oorspronkelijke academie en aan Agodi. De leerling telt als financierbare leerling in de academie waar hij op 1 februari is ingeschreven.

Doorstroom hoger kunstonderwijs

Voor leerlingen die willen doorstromen naar het hoger kunstonderwijs, maakt de academie een specifiek lessenrooster op maat van de artistieke ambities van de leerling en de specifieke eindtermen. De regelgeving legde hierbij een aantal verplichte vakken op. Vanaf 1 september worden deze verplichte vakken uit de regelgeving geschrapt en is er dus meer vrijheid voor optimaal maatwerk. Deze specifieke lessenroosters mogen geen kunstgreep’ zijn die tot TBSOB leidt.

Leerlingenevaluatie

Tot en met dit schooljaar geldt de bepaling dat een leerling die meer dan een derde van de lessen ongewettigd afwezig is, niet is geslaagd. Vanaf volgend schooljaar wordt deze regel geschrapt. De academie kan dan in het kader van haar evaluatiebeleid (academiereglement) zelf bepalen of en in welke mate de aan- en afwezigheden van leerlingen een element vormen in de beoordeling van de leerprestaties. Weet wel dat het sowieso een opdracht is van elke academie om verworven competenties te evalueren en te certificeren, ook al woonde de leerling geen enkele les bij.

Gewettigde afwezigheden

De directeur kan de afwezigheid van een leerling wettigen om persoonlijke redenen’. De beperking dat dit kan tot drie afwezigheden per vak per schooljaar, wordt vanaf 1 september 2024 opgeheven. Er wordt geen maximumaantal meer bepaald. De familieraad is afgeschaft en wordt daarom ook niet meer opgenomen als reden voor gewettigde afwezigheid.
Denk eraan dat je hiervoor je academiereglement moet aanpassen (via beslissing van de gemeenteraad en een schriftelijk akkoord van leerlingen/​ouders).

Programmatie

Bij de goedkeuring van een programmatieaanvraag moet de oprichting niet langer onmiddellijk het daaropvolgende schooljaar starten. Voortaan heb je hiervoor drie schooljaren de tijd zonder dat een nieuwe aanvraag nodig is.

Overheveling structuuronderdelen

Bij een overheveling van structuuronderdelen van een bepaalde vestigingsplaats naar een academie van een ander schoolbestuur, ging tot nu toe het lestijdenpakket van die structuuronderdelen automatisch volledig over naar de overnemende academie. Voortaan regelen beide schoolbesturen zelf in hun overeenkomst welk deel van de omkadering mee wordt overgeheveld.

Oprichten academie

Een nieuwe academie mag enkel opleidingen inrichten die in die gemeente nog niet worden georganiseerd door om het even welk schoolbestuur. Een vestigingsplaats laten verzelfstandigen tot academie is dus niet mogelijk.
Voor gemeenten die ontstaan zijn door een gemeentefusie in 2019 of 2025 geldt er nu een uitzondering. Zij kunnen toch een academie oprichten als er op dat grondgebied al een of meerdere vestigingsplaatsen zijn maar nog geen academie. De gemeente moet dan gedurende drie schooljaren zelf de loonkosten ten laste nemen van de directeur en eventueel de beleidsondersteuner (kunstacademie).

Kunstkuur

Schoolbesturen met een goedgekeurd samenwerkingsinitiatief Kunstkuur ontvangen een puntenenveloppe van 35 punten als er minstens 53 leerlingen gewoon basis- of secundair onderwijs of studenten hoger onderwijs deelnemen. Gaat het om een samenwerking met buitengewoon onderwijs, dan volstaan voortaan 16 leerlingen.

De uiterlijke aanvraagdatum wordt verschoven naar 15 januari (in plaats van 15 februari). De beslissing tot goedkeuring wordt meegedeeld uiterlijk 15 april (in plaats van 15 mei).

Aanvangsbegeleiding: berekening

De berekening voor de aanvullende lestijden voor aanvangsbegeleiding gebeurt voortaan niet meer op basis van de omkadering van het lopende schooljaar, maar op basis van deze van het vorige schooljaar. Op die manier gebeurt dit in alle onderwijsniveaus op dezelfde berekeningsbasis. Door de wijziging ontvangt de academie volgend schooljaar hetzelfde pakket als dit schooljaar.

PWB-aanstelling

Vanuit het departement Werk en Sociale Economie is de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP-premie) uitdovend en wordt ze voor nieuwe aanvragen vervangen door premies in het kader van maatwerk bij individuele inschakeling. De werkgever krijgt onder bepaalde voorwaarden een loonpremie en eventueel een begeleidingspremie. Net als bij de VOP-premie kunnen ook deze premies gebruikt worden om personeel aan te stellen via de systematiek van het PWB-personeel (personeel ten laste van het werkingsbudget).

Omstandigheidsverlof

In geval van een zwangerschapsverlies tot en met 180 kalenderdagen zwangerschap, kan het personeelslid in kwestie aanspraak maken op twee dagen omstandigheidsverlof. De maatregel gaat in vanaf 1 september 2024. Er is geen attestering vereist.

Bekwaamheidsbewijzen (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring)

Er zijn een aantal aanpassingen aan de bekwaamheidsbewijzen op komst. Een overzicht vind je terug in de omzendbrief DKO/2011/01 van 21/06/2011 (vlaan​de​ren​.be).

Fietsleasing (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring)

Schoolbesturen zullen hun onderwijspersoneel de mogelijkheid kunnen geven om hun eindejaarstoelage om te zetten en te kiezen voor fietsleasing. Houd er rekening mee dat de fietsleasing in de praktijk pas ten vroegste in 2025 kan worden toegepast.
Er zijn ook nog heel wat hinderpalen en onduidelijkheden.

Interactief afstandsonderwijs (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring)

In de 3de en de 4de graad, in de kortlopende studierichtingen en in de 2de graad muziek voor volwassenen wordt synchroon interactief afstandsonderwijs mogelijk. Meer informatie vind je hier: OVSG | Interactief afstandsonderwijs in het deeltijds kunstonderwijs.

(Nog) niet van toepassing: flexijobs

Door een probleem met de NACE-codes in de federale regelgeving zijn flexijobs momenteel niet mogelijk in het deeltijds kunstonderwijs. Bovendien is er in principe een federale wetswijziging nodig om flexijobs in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs mogelijk te maken.

Zit je nog met vragen?

We helpen je graag verder. Contacteer de juridische dienst voor jouw onderwijsniveau.

Contacteer onze juridische dienst