28/09/2024

Regeerakkoord en onderwijs: eerste reactie

Op 28 september maken de onderhandelaars het Vlaamse regeerakkoord bekend. Een eerste blik op het luik onderwijs levert voor OVSG zowel positieve elementen als bezorgdheden op.

Gbs Sterk Asse

Positief is alvast dat de lokale verankering van het basisonderwijs gewaarborgd wordt. De basisschool is sterk verweven met de lokale gemeenschap, dat is de eigenheid van het gemeentelijk onderwijs”, zegt algemeen directeur Walentina Cools van OVSG. Het feit dat middelen voor scholen ontkleurd worden, getuigt van vertrouwen en geeft schoolbesturen de kans om een beleid te voeren op maat van de lokale context en de noden van de leerlingen. De invoering van een interlevensbeschouwelijk vak in het hele officieel onderwijs en dus ook in onze gemeentelijke en stedelijke scholen, komt tegemoet aan de vraag van veel directies. Startende leerkrachten de ruimte geven om het beroep onder de knie te krijgen door een lesopdracht van 80% en 20% aanvangsbegeleiding, is een goede zaak. Tot slot heeft OVSG altijd gewezen op de meerwaarde van brugfiguren om een sterk sociaal beleid te voeren voor de gezinnen die het moeilijk hebben. Ook dat is opgenomen in het regeerakkoord.

Daarnaast zijn we bezorgd over een aantal elementen. Welke rol gaan scholen en CLB’s krijgen ten opzichte van ouders die het moeilijk hebben om facturen te betalen of Nederlands te leren? Gaan zij zowel rechter als partij worden als de schoolbonus wordt doorgeschoven naar de school? De focus op Nederlands is zeer duidelijk en dat is uiteraard noodzakelijk, maar, stelt Walentina Cools: Alle domeinen en talenten zijn belangrijk in het onderwijs. We moeten blijven kiezen voor een brede vorming op basis van de 16 sleutelcompetenties.”

Tot slot missen we nog steeds een langetermijnplan voor de lerarenloopbaan. In de hele nota is nauwelijks sprake van het lerarentekort. Toch is dat waar scholen nu vooral mee worstelen. Zonder leraar, geen kwaliteitsvol onderwijs”, zegt Walentina Cools, een structurele aanpak op lange termijn is echt nodig.”