09/09/2024

Eddy De Waele, ere-directeur van OVSG, overleden

Op 5 september 2024 overleed Eddy De Waele. Hij werd 80 jaar en was de algemeen directeur van OVSG van bij de oprichting in 1990 tot zijn pensioen in 2004.

Walentina eddy de waele
Huidig algemeen directeur Walentina Cools in gesprek met Eddy De Waele in het Vlaams Parlement (2022).

Eddy De Waele was leraar in het GTI Beveren vooraleer hij in 1982 coördinator werd van de dienst onderwijs van de Vereniging van Belgische Steden en Gemeenten. Op dat moment waren er twee ondersteunende verenigingen voor het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. De ambitie ontstond om samen te werken, maar aanvankelijk was de kloof diep tussen de steden die voluit voor neutraal onderwijs gingen en de traditionelere gemeentescholen. 

Samen met Paul Breyne, als politiek verantwoordelijke, werd Eddy De Waele de pionier van het nieuwe OVSG. Zij waren eensgezind in hun wil om de samenwerking te doen slagen en compromissen te sluiten. En dat was belangrijk in een periode waarin door de derde staatshervorming het hele Vlaamse onderwijs werd hertekend. Op 21 december 1990 werd de oprichtingsakte ondertekend. Elke gemeente en stad met lokaal onderwijs sloot zich aan. OVSG bouwde de juridische dienstverlening en pedagogische begeleiding voor steden en gemeenten en hun onderwijsinstellingen verder uit. 

Toen De Waele in 2004 met pensioen ging, was OVSG uitgegroeid tot een organisatie met een honderdtal medewerkers in de Ravensteingalerij. Patriek Delbaere nam de fakkel over als directeur. 

In een interview in 2015, bij het 25-jarig bestaan van OVSG, vroegen we aan ere-algemeen directeur Eddy De Waele en ere-voorzitter Paul Breyne wat OVSG betekent voor het Vlaamse onderwijs. Hun antwoord: Een onmisbare steunpilaar voor het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Gemeenten hebben niet de draagkracht om dat allemaal zelf te doen. Daar ligt het belang van OVSG en dat moet zo blijven. Niet alleen als dienstverlener, maar ook als stem en vertegenwoordiger.

Eddy De Waele bleef ook na zijn pensioen het onderwijs van nabij opvolgen vanuit zijn thuisstad Sint-Niklaas. Hij was steevast aanwezig op de nieuwjaarsbijeenkomsten enevenementen van OVSG. Hij bleef een believer in de kracht en de meerwaarde van stedelijk en gemeentelijk onderwijs. OVSG blijft haar werk als dienstverlener, als stem en als vertegenwoordiger voortzetten met een nieuwe generatie gedreven medewerkers. 

We betuigen onze deelneming aan de familie en vrienden van Eddy De Waele.