Ook leerkrachten moeten zich kunnen blijven bijscholen, schrijft Walentina Cools in een opiniestuk in De Standaard.
Het nieuws dat de pedagogische studiedagen zouden verdwijnen, leek voor veel ouders een opluchting. Het is een hele puzzel om in de schoolvakanties opvang of vakantiekampjes te vinden, en dan komen daar nog eens ‘vrije’ dagen voor de kinderen bij in de loop van het schooljaar. Opnieuw een oplossing zoeken. Begrijpelijk dat veel mensen die dagen liever kwijt dan rijk zijn.
Maar het klopt niet dat de pedagogische studiedagen op de schop moeten. Wat wel verandert, is dat de school moet voorzien in een goed alternatief. Geen extra verlofdag voor de leerlingen dus. Een basisschool zal nog altijd drie halve pedagogische studiedagen kunnen organiseren. En dat is maar goed ook.
Net zoals elke beroepsgroep zich bijschoolt, moeten leraren zich blijven professionaliseren. Stel je voor dat een rechter de nieuwe strafwet niet kent of dat de loodgieter een oude verwarmingsketel installeert omdat hij de duurzame opties niet kent. Ook voor leraren is het belangrijk dat ze bijleren. Als ze dat samen met het hele schoolteam kunnen doen, dan zit iedereen op dezelfde golflengte. Er komen telkens vernieuwingen op het onderwijs af: nieuwe minimumdoelen of didactische aanpakken voor leesonderwijs of wiskunde. Blijven bijleren is de boodschap.
Tegelijk staat in het regeerakkoord dat er een kwaliteitskader komt voor de vele vormingen voor leraren die er nu zijn. Zo krijgen scholen zicht op welke vormingen vertrekken van actuele wetenschappelijke inzichten. Prima, want dat kan hen helpen bij het opstellen van een professionaliseringsplan op maat van hun team. Op de vorming van leraren, zowel bij de start als tijdens de loopbaan, mogen we niet zuinig zijn, want het gaat om de kwaliteit van ons onderwijs. Samen met de nieuwe minister willen we de professionalisering van leraren versterken. Onze begeleidingsdienst is een duurzame partner van scholen om dat waar te maken. En ja, dat kan bijvoorbeeld op een inspirerende pedagogische studiedag.
Walentina Cools, algemeen directeur OVSG