Hier kan je inloggen voor het extranet en lerarenplatform DKO.

Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

Zoek je attesten of lesmateriaal van een opleiding? Ga naar Mijn OVSG
Problemen? Stuur een mailtje naar nascholing@ovsg.be

Inloggen voor de OVSG-toets kan via de puntenmodule.

 

Samenwerken in scholengemeenschappen

De Vlaamse overheid promoot samenwerking tussen scholen. Daarom voorziet zij dat scholen samenwerkingsverbanden kunnen oprichten. Binnen deze zgn. ‘scholengemeenschap’ maken de scholen afspraken over thema’s als zorgbeleid, personeelsbeleid, professionaliseringsbeleid, onderwijskwaliteit,…. Zij krijgen daarvoor extra subsidies van de Vlaamse overheid.

Scholengemeenschappen bestaan uitsluitend in het leerplichtonderwijs. Basisscholen kunnen enkel met andere basisscholen samenwerken en secundaire enkel met andere secundaire scholen. Een scholengemeenschap moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat de deelnemende scholen samen een minimum aantal leerlingen moeten hebben. Schoolbesturen die met hun eigen scholen deze minimumdrempel niet halen, kunnen ook samen met andere besturen een scholengemeenschap oprichten. Ongeveer twee derde van alle scholengemeenschappen in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs zijn intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. In dat geval is er een beheerscomité dat de scholengemeenschap bestuurt. Hierin zetelt een politiek mandataris (de facto de schepen van onderwijs) van elk van de deelnemende gemeenten. De directeur van de school kan de schepen hier niet vervangen.

Een scholengemeenschap bestaat voor telkens zes jaar. De huidige cyclus loopt af op 31 augustus 2020. In de loop van 2019 kunnen besturen uitstippelen waar ze met hun scholengemeenschappen heen willen.

Meer weten?

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs